voorggznaasten.amsterdam

Zorg
Aanbod
Agenda
februari 2019

Hoe doe je dat?

Gescheiden vader, bevlogen ondernemer, stille genieter én steun en toeverlaat van een broer met schizofrenie

Paco, 33 jaar

Tijdens zijn studie ging het mis. Ik werd gebeld door een huisgenoot van hem dat hij spullen uit zijn kamer op straat gooide. Dat bleek het begin van een reeks psychoses, wanen en opnames van mijn broer. Onze ouders zijn al wat ouder en was het logisch dat ik, als enige broer, het eerste aanspreekpunt werd.

Tijdens de opnames had ik tijd voor mijzelf, kwam ik toe aan mijn eigen studie en leven. Maar er kwamen altijd weer periodes waarin in volledig werd opgeslokt door de problemen van mijn broer. Ik kookte dagelijks voor hem, deed zijn administratie en zorgde dat hij huis op orde bleef. Hij had niemand anders dan mij en ik voelde mij hierdoor natuurlijk super verantwoordelijk.

Ik kreeg een relatie en een kindje. Ik begon een eigen bedrijf en hield naast mijn eigen leven de zorg voor mijn zieke broer. Mijn relatie leed hier onder, en helaas was het te laat om deze te redden. Voor mij werd het wel duidelijk dat niet meer langer ging met mijn broer. Ik heb gesprekken gekregen bij de POH (praktijk ondersteuner huisarts). Hier werd heel duidelijk dat ik de zorg voor mijn broer moest overdragen aan professionals en dat ik meer mijn eigen leven moest gaan leiden. Mijn broer wordt dagelijks bezocht door een FACT team van Arkin. Ik zie mijn broer nu een paar keer per week, maar dan alleen even voor een kop koffie en een praatje. Hierdoor ben ik van hulpverlener gewoon weer broer geworden.

En zo doe ík dat!

Voor meer informatie of hulp neem contact op met de volgende instanties: