fbpx

voorggznaasten.amsterdam

Afspraak maken Crisis?
klik hier
Agenda
mei 2024

5 vragen aan een geliefde

Wie ben je en wat kan je vertellen over jouw situatie als GGZ-naaste?

Ik ben Steven, 37 jaar en werk op een universiteit als docent. Ik leerde mijn huidige vriend Marcel kennen tijdens het uitgaan. Zo rustig als ik ben, zo rusteloos en zoekende is hij. We klikten direct en vooral omdat ik het prettig vond om door hem er wat meer op uit te gaan en hij omdat hij wat rust bij mij vond. In het begin wist ik niet dat hij een gebruiker was. Tijdens uitgaan gebruike hij cocaïne en dronk veel alcohol. Het uitrusten bij mij was ook erg kater-gerelateerd, ontdekte ik later. Naarmate we closer werden kwamen zijn problemen aan het licht. Ik stond op het punt om de relatie te verbreken toen hij op een slecht moment zei dat hij hulp wilde zoeken. Ik heb besloten hem een kans te geven en hem en onze relatie te helpen. Achter de gebruiker schuilt een lieve, goede intelligente man.

Wat voor invloed heeft deze situatie op jouw leven?

Een grote invloed. Ik hou van hem en ik vind het vreselijk om te zien hoe veel last hij ervaart, dat doet mij ook pijn. Als hij een terugval heeft, zie ik onze toekomst weer even in duigen vallen. Op goede momenten zie ik weer waarvoor ik het allemaal doe en dat geeft weer hoop. Toekomstplannen maken we wel samen maar stap voor stap. We plannen bijvoorbeeld leuke tripje waar we samen naartoe kunnen leven.

En hoe ís dat voor je?

Ik ben verliefd op Marcel geworden om wie hij is zonder alcohol en drugs. Ik ben klaar om te settelen, samen te wonen, echt een leven op te bouwen. Met de grillige situatie van Marcel blijkt dat lastig te zijn. En dat vind ik echt jammer. Dat maakt het heel dubbel. Zijn verslaving beïnvloed mijn en onze toekomst.

Hoe blijf je zelf rechtop staan en wat heb je daarvoor nodig?

Ik sport veel. Dat maakt mijn hoofd leeg en daarna ziet de wereld er weer anders uit. Dan ben ik weer meer met mijzelf bezig, en dat is belangrijk. Heel snel wordt je meegenomen in de problemen van de ander. Dat is echt een valkuil. Verder praat ik veel met Marcel over míjn behoeftes. Het gaat heel snel alleen maar over hem, en dan vooral zijn problemen. Ik zorg er bewust voor dat ik niet zijn hulpverlener wordt, maar zijn partner blijf.

 Heb je tips en do’s voor andere GGZ-naasten?

Leef mee met de ander in plaats van mee te lijden. Geef je grenzen aan en koester de goede momenten. Zorg, op wat voor manier dan ook, voor ontspanning. En als het echt te veel wordt, zoek hulp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *